Amikor előkerül a pálinka, akkor igazi hungarikumként tekintünk rá. Hogyha vodkával koccintunk, akkor az oroszok nemzeti italaként tekintünk rá. A whisky-t vagy whiskey-t pedig az amerikaiakkal, skótokkal és írekkel azonosítjuk leginkább.
Csak keveseknek jut eszébe, hogy bizony a japán whisky is előkelő helyet foglal el nemzetközi szinten. Bár az országban elsősorban a rizspálinkának (szaké) van nagy kultúrája, emellett kitűnő japán whiskyk is készülnek a szigetországban.
Hasonló a gyártási folyamat, mégis olyan jegyeket hordoznak magukban, amelyekről egy whiskykedvelő egyből meg tudja állapítani, hogy ez bizony a Távol-Keletről származó minőségi nedű.
De miért kéne ehhez szakértőnek lenni? Azért, mert nagyon hasonlít a skót malátából készült whiskyre, hiszen szinte azonos eljárással és alapanyagokból készül. Bár a japán whisky felhozatalában megtalálhatóak a kevert eljárással készített változatok is. Érdekesség, hogy a japán whisky elterjedéséhez nagyban hozzájárult a japán haditengerészet, ami a ll. Világháború idején töménytelen mennyiséget fogyasztott ebből az italból.