Habár rengetegen szeretik a hagyományos, nagy múlttal rendelkező italokat, mindig jó a sokféleség, illetve az újítás a szélesebb választék érdekében. Az Unicum több eltérő fajtával rendelkezik, aminek többségét az utóbbi időben dobták piacra. Először muszáj pár szót ejtenünk a Zwack cégről, ami szinte már hungarikumnak számít a termékeivel együtt.
A gyár megalapítása nagyjából a 19. század közepére tehető és Zwack József nevéhez fűződik. A kezdetben forgalmazott likőrökkel, mint például az Unicummal rendkívül gyorsan hatalmas népszerűségre tettek szert, ami azóta is töretlenül tart. Azonban a hagyományos ital az évek alatt további előállítási technikákat kapott és megjelent a Szilva, a Next, valamint a Riserva is.
Az Unicum Szilva nagyjából ugyanazokkal az alap összetevőkkel rendelkezik, mint a körülbelül 200 éve gyógynövényekből készülő elődje. A hatalmas változás a szilva íze, ami kissé keserű, de édes is egyszerre. Ami az alkotórészeket illeti, az Unicum Nextről is azonos sajátosságok mondhatóak el. A fő íz-világhoz azonban a citrus szolgáltatja az aromákat, ami szinte teljesen képes elnyomni a hagyományos receptre jellemző kesernyés ízjegyeket. A harmadik fajta nem más, mint az Unicum Riserva, ami egy igazi különlegességnek számít.
Az egyediségét pedig az előállítási folyamatban vélhetjük felfedezni. Ugyanis ez az ital dupla hordós érleléssel készül. A hosszú évek alatt, amíg a Riserva a hordókban áll, egy fekete színű, mézes anyag képződik, ami tulajdonképpen az utolérhetetlen zamatot adja. Majd a félig kész ital csak ezek után kerül át a második hordóba, ahol meglágyul.