A klíma működési elve

A klíma óriási találmány

A klíma óriási találmány

Egy modern autó, lakás vagy munkahely elengedhetetlen tartozéka a légkondicionáló berendezés. Kellemes hőmérsékletet nyújtanak ezek a berendezések, frissítik, szűrik, javítják a zárt helyiségek levegőjének minőségét. A kellemes klíma biztosítása érdekében, vannak fűtésre és hűtésre egyaránt alkalmas készülékek.

Mindegyik berendezés tulajdonképpen egy hőszivattyú, vagyis hasonlóképpen működnek mint a legtöbb kompresszoros hűtőszekrény. A klíma is egy kompresszor segítségével keringetve a hűtőközeget az alacsonyból a magasnyomású tér felé, ahonnan a párologtatón keresztül szivárog vissza. Közben úgy hűti a környezetét, hogy elszállítja a párologtatásához szükséges rejtett hőt.

Ha osztott klíma került beszerelésre, akkor a másik egységben történik az elvont hő leadása, ahol a kompresszor összenyomja a hűtőközeget. A nyomás növekedésével kondenzáció megy végbe és a halmazállapot változás során felszabaduló hőt leadja a környezetnek egy hőcserélő segítségével.

Tehát, az osztott klíma egyik fele hűt, a másik fele fűt. A megfordítható üzemmóddal bíró berendezéseknél a két egység szerepet cserél. A modern inverteres klímák energiatakarékosabb működése annak köszönhető, hogy nem állandóan a maximális áramfelvétellel működnek, hanem csak annyit fogyasztanak, amennyi a beállított érték biztosításához szükséges. Könnyen mosható/cserélhető szűrők segítségével, folyamatosan tisztítják a keringetett levegőt. Ez a klíma egyik hasznos funkciója, amit főleg olyan helyiségekben értékelnek, ahol az időnkénti magas kinti légszennyezettség miatt nem ajánlott a szellőztetés.

Comments are closed.