A Szépművészeti Könyvtár pazar gyűjtemánye

Szépművészeti Könyvtár

Szépművészeti Könyvtár

A magyar főváros számtalan olyan egyedi intézmény tartogat a hazaiak és a külföldiek számára, amelynek megtekintése felér egy intellektuális utazással. Ide tartozik a csodás Szépművészeti Könyvtár is, amelynek a meglátogatása előtt mindenképp ismerni kell a történetét, céljait és sikereit.

A fővárosi Szépművészeti Könyvtár a huszadik század elején, Ferenc József osztrák császár és magyar király jelenlétében indult útára. Az intézmény kiváltságos története ekkor már bő egy évszázados múlttal rendelkezett, ugyanis a tizenkilencedik század végén elhatározott múzeumalapítással a hazai nemesi és egyházi gyűjtőknek a kialakított gyűjteményeit egyesítették az új múzeumépületben.

Ezáltal létrejöhetett a kimagaslóan fontos Szépművészeti Könyvtár is. Ez az intézmény a magyar és a nemzetközi irodalmakat gyűjti az ókortól kezdve egészen a napjainkig. Itt főszerepet kapnak azok a festmények, szobrok és grafikai alkotások is, amelyek kiállták az idő próbáját. Itt a közel kétszázezres állomány nem csak hazai, de nemzetközi szinten is igen tetemesnek nevezhető, amelynek köszönhetően a Szépművészeti Könyvtár egy kimagasló intézmény.

A Szépművészeti Könyvtár hazánkban a legnagyobb és legteljesebb gyűjteményt foglalja magába, ami a fent említett területeket illeti. Itt a népszerű munkák mellett olyan darabok is helyet kapnak, mint az alapvető kézikönyvek és a legnaprakészebb magyar és nemzetközi tudományos szakkiadványok. Sőt, emellett az igen régi kiadványok is szerepet kapnak, melynek köszönhetően a Szépművészeti Könyvtár muzeális értékkel is rendelkezik.

A könyvtár teljes mértékben nyilvános, de azt mindenképp tudni kell, hogy csak érvényes olvasójeggyel vagy regisztrációs olvasójeggyel lehet használni a szolgáltatásait. A beiratkozáshoz vagy regisztrációhoz fényképes személyi okmány szükséges, amely lehet személyi igazolvány, jogosítvány vagy akár útlevél is. A beiratkozással,regisztrációval a feljogosult személy magára nézve kötelezőnek ismeri el a könyvtárhasználat fontos törvényeit. A Szépművészeti Könyvtárba megéri feliratkozni.

Comments are closed.