A Szeged Móra Ferenc Múzeum egyedi kiállításokat biztosít

Szeged Móra Ferenc Múzeum

Szeged Móra Ferenc Múzeum

A múzeumok mindig is arra törekedtek, hogy valami egyedivel, értékessel lepjék meg az érdeklődőket. A Szeged Móra Ferenc Múzeum kiállításaira ez mindenképp igaz, hisz ez az intézmény csakis az egyedit és magával ragadót tárja a nagyérdemű elé.

Az egyik ilyen kiállítás a Kincsek, titkok, aranyak – A nagyszentmiklósi aranykincs, amelyik hihetetlen nagy sikernek örvend. Tudni kell az egészről, hogy minden a 18. században kezdődött. 1799-ben egy szerb származású szőlősgazda találta rá árokásás közben a nagyszentmiklósi aranykincsre.

Ez a több, mint 10 kilogrammnyi aranytárgy egyértelműen Közép-Európa legértékesebb kora-középkori aranylelete lett. A kincs I. Ferenc császár akarata miatt a bécsi Kunsthisotrisches Museumban kapott helyet. Azonban a hű aranymásolatokat most a szegedi Móra Ferenc Múzeumban is megnézhetik a látogatók.

A Kincsek – Titkok – Aranyak című tárlatot március 11-én, pénteken 17 órakor nyitják meg. A Szeged Móra Ferenc Múzeum mindent megtesz annak érdekében, hogy minden látogató a lehető legjobban megnézhesse ezt a páratlan kincsgyűjteményt. Ezek a felbecsülhetetlen tárgyak hihetetlen sikernek örvendenek ma is. Magyarországon már többször is bemutatták őket.

Hazánkban a tárgyakat először 1884-ben állították ki. Ezután majd a Magyar Nemzeti Múzeum alapításának 200. évfordulóján újból megtekinthető lett Budapesten. Most azonban a Szeged Móra Ferenc Múzeumban kapnak helyet a hű aranymásolatok. Akit a kincsek érdekelnek, mindenképp látogassanak el a múzeumba, mely rövid ideig kiállítja őket.

Comments are closed.