A Budapest Közlekedési Múzeum műszaki csodái

Budapest Közlekedési Múzeum

Budapest Közlekedési Múzeum

A magyar fővárosban számtalan egyedi múzeum található, amelyeket legalább egyszer látni kell, hiszen olyan kiállításokkal kecsegtetnek, melyeknek nem lehet ellenállni. Ez mindenképp igaz a Budapest Közlekedési Múzeum intézményre, amelyik több évtizede ajánlja az érdekes és egyedi szórakoztató kiállításokat.

Erről a múzeumról egyértelműen érdemes minél többet megtudni. Ez az intézmény a magyar főváros XIV. kerületében, a Városligetben található, amely a város kiváló, államilag fenntartott létesítménye. A központi épületen kívül egyéb létesítmények is hozzátartoznak, melyek nem csak Pesten, de vidéken is helyet kapnak.

Ez hazánk egyik legrégebbi múzeumai közé tartozik a műszaki jelleget illetően. A Budapest Közlekedési Múzeumot 2008-ban összevonták az Országos Műszaki Múzeummal is, amelynek eredményeként az új intézmény neve is megváltozott, mégpedig a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumra. Jelenleg a Budapest Közlekedési Múzeum nem tekinthető meg, ugyanis az épület felújítás alatt van a Liget Projekt nevezetű tervnek köszönhetően.

Története is igen egyedi, mellyel kapcsolatban egyes fontosabb eseményeket érdemes tudni. Az első ilyen jellegű kiállítás 1896-os budapesti millenniumi esemény alatt történt, ahol a nagyvilág megcsodálhatta a hazai közlekedés, különösen az akkori sikerágazat, a vasút fejlődésének eredményeit. Az ezt követő harmadik évben a sikeres kiállítások után, ugyanebben az épületben egy intézmény nyitotta meg a kapuit az érdeklődők előtt, mely a Magyar Királyi Közlekedési Múzeum. nevet viselte közel ötven évig. A

második világháború idején az épület egy bombatalálatnak köszönhetően komolyan megsérült. Ezek öt közel húsz évig nem működött a múzeum, és csak a hatvanas évek végen indult be ismét a Budapest Közlekedési Múzeum. Később, 1987-ben egy igazán új és impozáns épülettel bővült a múzeum, melynek köszönhetően elnyerhette a ma is ismert formáját. Ezt az intézményt a mai napig rengetegen látogatják, és talán a siker titka az érdekességekben, egyedi látnivalókban van.

Comments are closed.