Koi - ponty tetoválásA koi hal vagy ponty állandó motívuma a japán tetoválásoknak és fontos szerepet játszik a kínai és japán mítoszokban, legendákban, mesékben és történetekben. Számos történetben a koi az erőfeszítése és kitartása által átalakul, képessé válik, hogy vízeséseket megmásszon, vagy éppen sárkánnyá váljon.

koi tattoo A koi mint jelkép a kitartást szimbolizálja, valamint a jellem szilárdságát. Ezenkívül a ponty jelképezi a bölcsességet, tudást, a hosszú életet és hűséget. A koi általában sárga, arany és narancssárga színek árnyalataiban jelenik meg. Ezek az élő ékszerek nemzedékeken át élhetnek és a gazdáik kezéből esznek. A koi életkorát a testén levő gyűrűkről állapítják meg.


A koi átlagos élettartama 15-30 év, de japánban leírtak egy olyan halat, amely 1977-ben 226 éves korában pusztult el. A koi hosszú élettartama a kitartást jelképezi, formájának és mozgásának szépsége megihlette a művészeket és elbűvöli azokat akik úszás közben szemlélik ahogy a zene hangjaira változtatja az irányát.

A tetováló ábrázolásokban elsősorban a folyó vízzel kombinálva a koi a bátorságot, önmegvalósítást, és az élet akadályain való felülkerekedést jelképezi. A koi (a ponty japán megfelelője) több mint 2000 éve jelenik meg díszkutakban a csendes vízben csillogva. Általában így jelennek meg amint az élénkebb színezett halak nyilvános medencében úsznak. A különlegesen szép példányok értéke félmillió dollárt is elérhet bizonyos egyéni gyűjtők számára.


Japánban és kínában a koi hosszú ideje a férfiasság és erő szimbóluma.

Több legenda is elmondja, ahogy a hal átkelt a sárga folyó sárkány kapujának vízesésén. Ennek során a ponty átváltozott sárkánnyá, ezáltal azt jelképezve, hogy esélytelenül is sikeres harcot tud folytatni.


koi tattoo Ha elfogják, a koi mozdulatlanul várja a kést akárcsak a szamurájharcos a kardot. A buddhizmusban a koi a félelemnélküliséget és bátorságot jelképezi amint átkel az óceánon, ezáltal az emberi szenvedésre emlékeztetve, amelyen mindenki átmegy saját élete során.

Századok alatt ehhez a halhoz nagyon sok legenda és mítosz kötődött. A koi elterjedése ázsiában Dzsingisz kánnak tulajdonítható aki a 12-ik században a csapatainak élelmezése céljából honosította meg ezeket a halakat a tavakban.

A koi szépsége és kecsessége ugyanakkor a család jelképévé is tette a koit, elsősorban japánban, ahol gyermeknapkor koit ábrázoló csőszerű zászlókat tűznek ki.


Fekete koi az apának, lángvörös koi az anyának, kék és fehér a fiúnak, rózsaszín és piros a lánynak. A fiúgyermekek napján japánban a család minden fiúgyereke egy koi zászlót kap arra inspirálva a fiatalat, hogy olyan erőssé és kitartóvá váljon, mint ez a kivételes hal.


Koi által inspirált galériákban nem meglepő, hogy a koi tetoválások népszerűek azokon a helyeken, ahol a férfiasságot nagyra becsülik.

Így japánban a koi megjelenhet a fiatal férfiak alkarján vagy lábán.

Az életének későbbi szakaszában ehhez sárkány is társulhat, utalva a legendára, amikor a koi sárkánnyá változott a sárkány kapunál. A színezés, méret és különleges jelzések a fiatalember olyan tulajdonságait jelképezhetik, amelyre az élete során vágyik. Az egyéni dicsőség és nemzeti büszkeség jelképeként használják a fehér koit, amelynek a fején egyetlen piros folt van.

~Csaba~


Kapcsolódó képgaléria:

Koi tetoválás minták

koi-tattoo-1.jpg
koi-tattoo-10.jpg
koi-tattoo-2.jpg
koi-tattoo-3.jpg
koi-tattoo-5.jpg
koi-tattoo-6.jpg
koi-tattoo-7.jpg
koi-tattoo-8.jpg
koi-tattoo-9.jpg
 


 
Hozzászólás (5 pos)

ambrus
Koi - ponty tetoválás
Jun 29 2010 20:41:31
Ebben a témában a következő cikket vitatjuk meg: Koi - ponty tetoválás

Jó cikk, nekem tetszik, nem csak mert rajtam is vannak koik.
#3442

watzman
Vá: Koi - ponty tetoválás
Jun 30 2010 12:57:22
Szerintem is jó a cikk. A koi ponyt ábrázolások mindíg mozgalmasak, dinamikusak.
#3443

wiki
Vá: Koi - ponty tetoválás
Feb 24 2011 21:11:36
egyre népszerűbbek, valóban.
főleg, ha igazán jól vannak elkészítve. külföldön láttam párat, és egy-kettő igencsak gyatra munka volt.
#3581

lorinczadam
Vá: Koi - ponty tetoválás
Jul 18 2011 18:16:41
sziasztok! én is szeretnék egy koi-t. Van valami megkötés az elhelyezésével kapcsolatban, én alkarra szeretném, olvastam hogy szokták oda, viszont még senkinél se láttam, csak felkaron. ha valaki tud vmi okosat az megoszthatná velem
#3627
Wad
Vá: Koi - ponty tetoválás
Jul 29 2011 08:29:16
Ha rákeresel a neten, akkor láthatod, hogy leginkább hátra teszik, de van bőséggel al- ill. felkaron is, lábon is...
végül is oda tedd, ahová szeretnéd.
#3628


Szólj hozzá a fórumban! (5 post)

2006-2009© All rights reserved! tattooed.hu | info[kukac]tattooed.hu
  • Új Tagok
  • Új Képek
  • Új Postok

VaAnNő


szeleskornel1Férfi


ZIGI75Férfi


RynoFérfi


Forever Love My Family


Buddha


slayer


totenkopf