A Hawaii és Maori tattoo művészet

HAWAII

A tetoválás mindig szerves része volt a Nyugat-Polinéziai művészetnek. Ezt tekintve Hawaii szigetcsoportok népe sem marad el a többi Csendes Óceáni szigetétől. A tetoválás évezredek óta jelen volt a hawaii bennszülöttek közösségeikben, elsősorban mint a legfontosabb ünnepek része, de jelentősége volt az önkifejezésben és az egyes családokhoz való tartozás kihangsúlyozásában is. hawaii tetoválás
Eszközeiket a természetből nyerték, így felhasználtak madárcsőrt, egyes állatok körmeit, vagy halszálkákat.

A tradicionális minták szimmetrikus mértani elemeken alapultak, de az idő múlásával egyre inkább jelentkeztek a képszerű rajzok is.A hawaii tetoválások számos jelentést hordozhattak magukban és a rajzok sok testáljon megjelenhettek.

A nők körében legnépszerűbb a kezek, újjak és a lábak esetleg a fülön és szájon hordtak kisebb és egyszerűbb mintákat. Férfiak körében a testdíszítése a rang és a fontosság jelképe így jóval nagyobb testfelületen voltak tetoválva és maguk a rajzok is részletesebbek voltak.

A hawaii tetoválások jóval nagyobbak és tömörebbek voltak mint a környező szigetek lakosságáé és a néprajzi tanulmányok szerint sokkal inkább személyes jelentésűek voltak, mint sem ceremóniák velejárói.

MAORI

A modern világban az elmúlt évtizedekben ugrásszerűen megnövekedett a maori minták tetoválása. Rengetegen viselnek ilyen tetoválásokat, csak hogy a legismertebbeket említsük pl. maga Robie Williams, vagy Mike Tyson, így ma már-már divatosnak is nevezhetjük ezen mintákat, ami számos maori származásúban kelt nemtetszést.

A maori tetoválás is évezredes múltra tekinthet vissza. Nem csak az időt, hanem az európai gyarmatosítást is túl élte eme művészet.

A maori nép volt Új-Zéland ősi lakossága, vagy ahogy ők mondják "Aoteraoa", azaz a hosszú fehér köd vidéke. A Ta moko -mert nyelvükön ez jelenti a tetoválást- számukra az azonosítás, a rang, a törzsi történelem, valamint a házasságra való alkalmasság, a szépség és a vadság . A Ta moko nem csupán egyszerű tetoválás volt, hanem ennek a művészi színvonalra emelt változata. A Ta moko művészetben benne foglaltatott a minta fából történő kifaragása, majd ezt a mintát másolták át elsősorban az arcra, de gyakorlatilag a test bármelyik részére kerülhetett rajz.

A nők csupán a száj, az áll, valamint az orron lehettek tetoválvamaori tattoo. A kék színűre tetovált nő volt a maori szépségideál megtestesítője. A férfiak gyakran az egész arcukon viseltek rajzokat, azonban ez csak a vezetők kiváltsága lehetett és a minta megválasztása nem volt egyszerű dolog! Hónapokig tartott míg az idősek megtervezték és elfogadták törsz valamelyik tagjának tetoválását. Először megvitatták, hogy az illető egyántalán méltó-e, erre a megtiszteltetésre, aztán a tervezési procedúra vette kezdetét.

Annak ellenére, hogy a maori tetoválások viselői legkevésbé határozták meg, hogy mikor és milyen mintát viseljenek testükön a mai napig fent tartották ezt az szép és érdekes tetoválási stílust a civilizált világ örömére is.

Traditional Maori tattoos by Inia of Moko Ink
 
Hozzászólás (5 pos)
hegepapa
Vá: A Hawaii és Maori tattoo művészet
Apr 27 2008 14:55:30
van-van persze én nem azt mondtam hogy nincs
De azért 1,2 tribal....Hmmm
#1297

Dalma
Vá: A Hawaii és Maori tattoo művészet
Apr 27 2008 19:33:21
Hmm.. azok tényleg szépek
De nekem a minimal art is bejön
#1299
tamoko
Vá: A Hawaii és Maori tattoo művészet
Apr 28 2008 06:58:35
megnézném a TI tetkóitokat és megmutatnám az enyéimet is!!!!vagy ne kérjek ilyet?csak mert imádom tanulmányozni őket!!!
#1300
hegepapa
Vá: A Hawaii és Maori tattoo művészet
Apr 28 2008 20:56:41
Ott van a kép nézd meg!
#1302

kissbandi
Vá: A Hawaii és Maori tattoo művészet
Mar 11 2009 17:32:54
Sziasztok! Segitség kellene! Szeretnék a karomra polynéz tattoot nem találok olyant amilyent elképzeltem,sajnos a rajztehetségem meg nem az igazi!Nem tudtok valami jo oldalt?
#2665
Sok hozzászólás született. Ha érdekel, kérlek nézd meg a fórumban

Szólj hozzá a fórumban! (5 post)

2006-2009© All rights reserved! tattooed.hu | info[kukac]tattooed.hu

Tattooed képtár:

  • Új Tagok
  • Új Képek
  • Új Postok

VaAnNő


szeleskornel1Férfi


ZIGI75Férfi


RynoFérfi


Forever Love My Family


Buddha


slayer


totenkopf